sobota, lutego 11, 2012

29. Brokułowa pychota

Tak nazywam moją ulubioną sałatkę z brokułów. Jest przepyszna, zdrowa i szybka. Brokuły są bogactwem różnych witamin, min.C, A, PP, B. Zawierają w sobie także magnez, fosfor, żelazo, wapń. Wpływają pozytywnie na odporność, więc warto jeść je w zimie.

Składniki:
1 brokuł
150 g serka feta
1/2 jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
garść łuskanego słonecznika

Brokuły należy pokroić je. Najlepiej rozdzielić nóżki od różyczek, a następnie obrać nóżko- łodygę i pokroić na niewielkie części. W razie potrzeby podzielić różyczki na mniejsze części.
Tak przygotowanego brokuła  gotujemy na parze na półtwardo (jest dużo smaczniejszy niż gotowany w wodzie). Słonecznik prażymy na suchej patelni na kolor jasno brązowy. Fetę kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki wsypujemy do miski, dodajemy jogurtu i mieszamy. Tadam :]

Smacznego,
Szarooka

3 komentarze:

  1. Brzmi całkiem kusząco, chociaż od czasów eksperymentu z dietą oczyszczającą parę lat temu mam uraz do brokułów. ;) Dieta polegała na jedzeniu przez dwa tygodnie wyłącznie owoców i warzyw, przy czym przez pierwszy tydzień były to faktycznie tylko warzywa owoce, a w drugim można było powoli dokładać tam małą bułeczkę, tu jogurcik... Więc koleżanka, towarzyszka niedoli, zrobiła nam właśnie brokuły z jogurtem, które po ponad tygodniowym poście wydały mi się tak przepyszne, że zjadłam dużo za dużo... I odchorowałam potem nagły przypływ nabiału w diecie... I do brokułów jakoś straciłam serce od czasów tamtej historii. Może czas się przemóc, bo zachęcasz, nie powiem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna :] Spróbuj i daj znać jak smakowało :]

      Usuń
  2. W takim razie oficjalnie Cię taguję - nigdy nie chcę się narzucać z tagiem, ale jesli chcwsz odpowiedzieć - będzie mi miło ;)

    OdpowiedzUsuń